תוספי תזונה חשובים בגיל המעבר

גלי חום, הזעות לילה, עצבנות, דכדוך, תנודות במצב הרוח, ירידה בחשק המיני,עייפות, נדודי שינה ואוסטיאופורוזיס, הינם רק חלק בולט ממכלול התופעות הפיזיולוגיות והנפשיות שכל אישה עלולה לחוות מספר שנים לפני הפסקת המחזור החודשי. תופעות אלו ידועות כ"תופעות גיל המעבר" , מופיעות בדרך כלל בשלב העשור החמישי וקשורות בתהליך המתרחש באופן טבעי , של ירידה ההדרגתית ברמתם של הורמוני המין הנשיים (אסטרוגן ופרוגסטרון). תופעות אלה עלולות ללוות אותך לאורך תקופת הסתגלות הורמונאלית ארוכה ופוגמות באופן משמעותי באיכות החיים, אולם באמצעות תזונה מתאימה ניתן למתן את עוצמתן.

מה מבקש ממך הגוף בתקופה זו?

בתקופה זו, במקביל לירידה ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון, מתרחשת ירידה הדרגתית בקצב חילוף החומרים ובדרישות האנרגטיות (כלומר, נדרשות פחות קלוריות בתפריט היומי). יחד עם זאת, ישנה חשיבות מוגברת לתזונה מגוונת המכילה שפע של וויטמינים ומינרלים הנדרשים לשמירה על תפקוד מיטבי של מערכות הגוף. בשלב זה פוחתת הדרישה לברזל מאחר ופוחת תהליך איבוד הדם, ומתגברת הדרישה לסידן לוויטמין D ומגנזיום. מומלץ לבחור מזונות עתירי סידן כגון דגים קטנים עם העצמות כמו סרדינים ואנשובי, ירקות עליים כמו כרוב וברוקולי, גרעינים, ושומשום הקיים בטחינה וחלבה.

 

הטיפול הקונבנציונאלי בתופעות גיל המעבר (טיפול הורמונאלי חלופי- HRT) מבוסס על נטילת הורמונים סינתטיים או טבעיים.  לרוב , מדובר על מתן תכשירים המכילים שילוב של אסטרוגן ופרוגסטרון  הניתן בכדורים, מדבקות או משחה .

השימוש בטיפול הורמונלי חלופי הפך בשנים האחרונות לנושא שנוי במחלוקת. מומחים רבים סבורים כי הסיכונים בנטילת טיפול הורמונלי חלופי עולים על התועלת הפוטנציאלית שטמונה בו -בשנת 2002 קבע ארגון הבריאות העולמי,  כי הטיפול המשולב קשור לסיכון מוגבר לקרישי דם ,לשבץ , להתקפי לב, , למחלות בשלפוחית השתן, לדמנציה ואף מעלה בעשרות אחוזים את הסיכון לתחלואה בסרטן השד. המחקרים הראו כי הסיכונים משמעותיים גם בקרב נשים שעברו כריתת רחם ולכן נטלו אסטרוגן בלבד.   הקהילה הרפואית אינה ממליצה על שימוש ארוך טווח בהורמונים. עם זאת, הדעה הרווחת כיום היא שמתן הטיפול לטווח קצר עשוי להיות יעיל ובטוח יחסית לנשים הזקוקות להקלה מיידית בתופעות גיל המעבר.

 

לאור העובדה שהקהילה הרפואית שאינה מצליחה כבר למעלה מעשור לגבש דעה נחרצת וחד-משמעית בנוגע לבטיחותו ויעילותו של הטיפול בשל ממצאי המחקרים הסותרים,  בוחרות נשים רבות לפנות לאמצעים טבעיים.

מסתבר, שאכן לטבע  יש הרבה מה להציע. כיום קיימים תוספי תזונה מגוונים המשלבים רכיבי תזונה וצמחי מרפא מסורתיים ומערביים, אשר נמצאו כמסייעים בהקלה על תופעות גיל המעבר.

בין רכיבי הפורמולות הללו ניתן למנות את תמציות הצמחים הבאות:

 

תמצית סויה – מכילה איזופלבונים, רכיבים צמחיים המכילים אסטרוגן טבעי הנקראים פיטואסטרוגנים, המסייעים באיזון המערכת ההורמונאלית הנשית. רכיבים אלו נמצאו יעילים לטיפול בתסמיני גיל המעבר ובנוסף, מסייעים באיזון רמות כולסטרול ומניעת התהליכים המגבירים הסתיידות העורקים, ולכן חשובים למניעת מחלות לב וכלי דם.

 

מזון מלכות-  תערובת של אבקת פולן, דבש ואנזימי עיכול, המיוצרת ע"י הדבורים לצורכי הזנה. התערובת מכילה שומנים, פחמימות, וויטמיני B, מינרלים וחומצות אמינו. בין סגולותיו הרבות של מזון המלכות נכללות הגברת אנרגיה וחיזוק מערכת החיסון.

 

קוהוש שחור (Cimicifuga racemosa) – שורשיו השחורים של שיח רב שנתי זה, הנפוץ בצפון אמריקה וקנדה, משמשים מזה מאות רבות בשנים את ילידי צפון אמריקה לטיפול במצבי חום, דלקות ונדודי שינה. נמצא כי רכיב הפורמונונטין ((Formononetin נקשר לקולטני האסטרוגן בגוף ומקטין את הפרשת הורמון ה KH הקשור בתופעת גלי החום. בנוסף, נמצא כי לצמח פעילות המפחיתה נדודי שינה ותנודות במצב הרוח.

בהשוואה לסויה, יש לו פחות תופעות לוואי אולם, מומלץ לבדוק את ההתוויות לנשים שחלו בסרטן השד.

 

דונג קוואי – אנג'ליקה סינית ( Angelica sinensis) –  שורש של שיח רב שנתי, הגדל בצפון אסיה, יפן וסין, ונחשב לאחד מן הצמחים החשובים ביותר ברפואה הסינית המסורתית. בזכות פעילותו הקלינית המיטיבה והמאזנת זכה צמח מרפא זה במערב לכינוי "הג'ינסנג הנשי". צמח מרפא זה משמש להסדרת המחזור החודשי, טיפול בתסמונת קדם ויסתית (P.M.S) והקלה על תסמיני גיל המעבר. פעילותו כוללת שיפור הזרמת דם, וויסות לחץ דם, נוגדת דלקת ואנטי מיקרוביאלית. בנוסף, משמש ברפואה הסינית כמחזק כללי ומאזן מצב רוח. אין להשתמש בו אם אתן נוטלות תרופות למניעת קרישת דם.

 

ויטניה משכרת (Withanaia somnifera)-  שורש שיח קטן, הנפוץ במזרח התיכון ובהודו. על פי המסורת ההודית משמש במצבים של חולשה ובזכות פעילותו האדפטוגנית מקל בהסתגלות לשינויים סביבתיים, גופניים ונפשיים. כמו כן, בעל פעילות מרגיעה ותומכת בפעילות מערכת העצבים. לצמח זה השפעה מאזנת על המערכת ההורמונלית (אדרנל ובלוטת התריס) ומשמש כטיפול בחולשה נפשית ומצבי חוסר שקט ושינה לקויה.

 

תלתן אדום ( Trifolium pretense) – פרחי צמח רב שנתי, הנפוץ באירופה, אסיה והים התיכון. בזכות תכולה משמעותית של רכיבים דמויי אסטרוגן (פיטואסטרוגנים), משמשים עלי הצמח להקלה על תסמיני גיל המעבר, בעיקר גלי חום והזעות לילה, כמו גם מניעת איבוד מינרלים מהעצם וירידה בצפיפותה. בנוסף, מכיל הצמח אנטי אוקסידנטים (ויטמין C וויטמין  E), מינרלים וויטמינים להזנת הגוף.

 

 

 

*המידע שהובא להלן הינו כללי בלבד. יש להתאים תוסף תזונה באופן מקצועי ולאחר התייעצות עם הרופא המטפל.